Mic Dejun cu Cereale si lapte – energie pentru toata ziua
Iata ce spune o zicala cunoscuta dar foarte adevarata: la micul dejun mananca ca un rege, la pranz ca un print si la cina ca un sarac. Aceasta zicala ar trebui sa te puna putin pe ganduri in diminetile in care decizi sa sari peste cea mai importanta masa a zilei, micul dejun. Cerealele cu lapte reprezinta una din cele mai bune alegeri atat pentru copii cat si pentru adulti. Pungile de cereale pentru lapte au devenit omniprezente in bucataria oamenilor. Pe baza de grau, porumb sau ovaz, din produse integrale, cu fructe sau cu mierea, acestea reprezinta o masa rapida, gustoasa si satioasa.
Micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei. Dis-de dimineata, la prima ora, corpul nostru are un nivel extrem de redus de energie, micul dejun avand misiunea de a acoperi acest gol pentru ca noi sa fim in forma pentru activitatile care ne asteapta in ziua respectiva.
Laptele cu cereale ar trebui sa fie privilegiat la micul dejun. Acestea reprezinta o sursa de energie care ne va stimula metabolismul, avand un continut scazut de grasimi. Cerealele sunt ideale pentru toate gusturile deoarece sunt pe baza de ovaz, grau, orez, porumb, orz sau ovaz.
De ce sunt ideale cerealele pentru micul dejun?
Pentru ca datorita acestora te vei asigura ca masa de dimineata iti confera energia necesara, in special cea de origine glucidica dar si nutrientii esentiali, in jur de 25-30% din necesarul zilnic recomandat. Micul dejun contribuie si la mentinerea unui echilibru alimentar, asigura performantele fizice si intelectuale optime.
Un bol plin de energie
Cerealele iti confera o portie deloc de neglijat de nutrienti esentiali. Cerealele sunt o sursa importanta de fibre, esentiale tranzitului intestinal; de vitamine, in special de vitamine din grupa B si de minerale precum calciul, fierul sau magneziul; glucide simple si complexe, acestea fiind principala sursa de energie; proteine, in jur de 5-15%. Cerealele sunt sarace in lipide, au un continut scazut de acizi grasi saturati si nu contin colesterol.
In combinatie cu laptele, cerealele favorizeaza asimilarea calciului. Consumul de cereale imbogatite cu calciu la care se mai adauga laptele iti aduce 30% din doza zilnica recomandata.
Atentie la eticheta. Mizeaza pe cerealele cu fibre, de preferat din faina de cereale intergrale, care pastreaza toate componentele nutritive ale boabelor. Ce iti recomandam? Cereale cu fibre Fiber Sticks Rommac. Este esential sa citesti eticheta si sa verifici daca fructele din interior sunt naturale. Aceste fructe trebuie sa fie uscate cu ajutorul unor procese naturale, nu colorate artificial. Dupa care uita-te daca pe cutia de cereale pentru lapte scrie “uleiuri partial hidrogenate”. Daca intalnesti aceasta mentiune, nu cumpara cutia respectiva de cereale.
Verifica continutul de zahar al cerealelor, sa fie cat mai redus cu putinta (exemplu: fulgi de porumb simplii, iar pentru copii continutul de zahar trebuie sa fie sub 40%) si continutul de fibre. Daca au adaugate fructe uscate, asa inseamna un continut mai ridicat de zahar, in plus fata de cel mentionat pe eticheta.
Daca inca nu te-am convins sa consumi cereale la micul dejun, in incheiere, mai facem o precizare: persoanele care consuma cereale dimineata sunt mai putin suspusi riscului de a dezvolta obezitate. Recomandam si consumul produselor alimentare bio la micul dejun.